Един изпълнен с интерестни места регион в Стара Планина

Панорама от Стара ПланинаЕтно комплекс Канарата е с уникално географско разположение. Сгушено високо между склоновете на Стара Планина, на 14 км от Мъглиж се намира село Селце. Комплекса е разположен в малка падина и е заобиколен от девствена природа, бистрата Селченска река и вековните гори. Този регион на Стара Планина, е известен не само с природните забележителности, но също с културните традиции и исторически ценности.Селченската река покрай Канарата

Градчето разположено в подножието на Стара Планина – Мъглиж

[put_wpgm id=1]

Мъглиж се намира в Южна България, Старазагорска област. Разположен е само в подножието на Стара Планина в близост до градовете Казанлък, Гурково, Николаево и е център на община Мъглиж.

Развити за този регион са традиционните отрасли, като дърводобив, селско стопанство, а в последните години и селски туризъм. Територията на общината е богата не само на горски масиви, но и на подземни води с високо съдържание на водороден сулфид, метасиликонова киселина и флуор.

В Мъглижка община се намира село Ягода, което е известно с минералните си извори за лечение на кожни, ортопедични и неврологични заболявания.

Туристически места и забележителности в региона

Културните забележителности на града, в съчетание с живописните планински маршрути и минералните извори, са отлична предпоставка региона да се превърне в предпочитана туристическа дестинация за туристи, както от България, така и от много чужди държави.

Посетителите в град Мъглиж могат да се насладят на богата изложба на минерали, открити в България или да посетят църквата “Св. Димитър”, манастира “Св. Николай Чудотворец” (намира се северозападно от града, основан през ХІІ-ХІІІ век). Други две туристически забележителности са руините от крепостта “Горненски град” (4-6 км на север от Мъглиж) и водопада Голямият Скок в Мъглижката река.