• Панорамен изглед към Балкана
  Изглед от пътя за Селце

Природа и забележителности

Региона е забележителен с атрактивни природни дадености и исторически места.

Освен с красивата природа, тази част в Балкана е популярна със здравословния планински въздух и кристално чистата изворна вода - детайли

Природни забележителности

Природни забележителности

атрактивни за туристи с раници ...

Винишки камък

"Винишки камък"

местност над Мъглиж ..

Водопада

"Големия скок"

водопад, висок 15 метра

Големия Бук

"Големия бук"

над 500 годишно дърво ..

Виканата скала

"Виканата скала"

скален феномен - 0.5 ха ..

*Кликнете върху иконките "?" за повече инфо.

Исторически забележителности

Места с вековна история

наследство от богатото минало ...

Региона в тази част на Стара планина има богато минало с традиции запазени до днес.

Не пропускайте да посетите и разгледате някои от описаните по-долу забележителни места.

Прочетете за римския път ...

 • Римския път – Съвсем близко до Канарата започва “римския” път и върви самò-покрай Селченската река. И до днес на места пътя се е запазил от времето, както е правен с реден камък. Води към Тревненския проход.

  Не е стръмен и преминава през живопистни местности. Може да се стигне с велосипед за около 2 часа до парк Българка или вървейки пеш до местността Дюлята, на около 4 км. от Канарата.

  Римския път е приятно място за отдих и еко туризъм в Балкана, удобен е за разходки или велотурове сред красивата природа по тези места в Стара планина. По него се стига до:
Забележителности

Забележителните места

които може да посетите ...

Големия Бук

"Големия бук"

природна забележителност*

Виканата скала

"Виканата скала"

атрактивен скален феномен

*Големия Бук е дърво на 500 години с диаметър 3.7 м. и височина 32 метра. Намира се само на 10 км. от Канарата по стария римски път в посока "Виканата скала". При хубаво време може да се отиде за 1 час с велосипед, тръгвайки от Канарата.

Прочетете по-долу за "Виканата скала"

 • Виканата скала – Намира се в природен парк “Бългърка” местност Стружната, близо до хижа Българка. Скален феномен с площ 0.5 ха и надморска височина 1000 м. обявен официално за природна забележителност.

  Скалата е на върха на билото и наподобява малка “тераса” над образувалата се пропаст от северната страна чийто склон е отсечен.

  Изключително красива панорама се открива към Дунавската равнина, а при хубаво време от скалата може да се види Велико Търново.

  Легенда разказва за една голяма битка при Виканата седловина с византийската армия. Българската войска притиснала ромеите до пропастта.

  Изпаднали в паника византийските войници започнали да викат за помощ, от където идва името на скалата, но има и други предания ...

По-долу вижте за Мъглижкия манастир

 • Мъглижкия манастир – На 2 км от Мъглиж се намира един от най-красивите български манастири "Свети Николай". Построен през XII век с дарение направено от цар Калоян в чест на победата му над кръстоносците при Мъглиж.

  Манастира много пъти е бил рушен, пален и ограбван, но никога не е спирал да действа. Тук са се обучавали и монаси за свещеници. Разполагал е с богата библиотека, изгоряла през 1877 - 1878 год. (Руско - Турската война)

  През XVI век към самата обител е създадена килийна школа, а два века по-късно мъжко и девическо училище, което през 1870 година се разраства в прогимназия.

  От 1922 год. манастира е девически, като и до днес монахините са запазили традицията да преподават на деца вероучение и приложни изкуства.

  Близо до обителта минава и еко пътека към красивата местност "Винишки камък"*

*Винишки камък се намира над манастира “Свети Георги” и се стига пеша по еко пътека за около час. От мястото се открива красива панорамна гледка към Мъглижката клисура, като в скалата е вкопана иконата на “Света Троица”.

Вижте също и за "Горнески град" ...

 • Горненски град е малка крепост построена през времето на Римската империя, намира се на 6 километра в посока север от Мъглиж.

  Крепостта стратегически е разположена на висок хълм край пътя за с. Селце от където се открива живописната гледка към клисурата.

  И през средновековието също е използвана за охраняване пътя към Тревненския проход. Руините от укреплението, което е разрушено по-късно от турците са запазени и до днес ...

  Мястото лесно се забелязва, има отбивка на пътя удобна за спиране и пътека към хълма. Може да се видят останките от крепостните стени с очертанията на някогашните сгради.

  На отиване или връщане може да се отбиете до Барите и разходите до водопада "Големия скок"*

*Големия Скок е красив водопад при р. Селченска с височина на водния пад около 15 метра. Намира се на 5 км. северно от Мъглиж по пътя за Селце.

Условия за туризъм

Уникална природа

Уникална природа

типична за този регион в Балкана ...

Природни и исторически забележителности

Забележителнoсти

атрактивни за туристите ...

Вело турове

Еко турзъм

по вело маршрути и еко пътеки

Еко туризъм

По-активен отдих

на чист въздух сред природата

КОМПЛЕКСА "КАНАРАТА"

Самото име на комплекса идва от високата канара, която се извисява над него - една истинска атракция!

Само 2 мин. бърз Video tour?